s_kBCJub1dwBEL-muZkD
 
Caută

Tipuri de riflaje !

Actualizată în: Ian. 17
Acest articol are rolul de a aduce mai multe clarificari referitor la solutiile de riflaje la care am ajuns in urma experientei de 10 ani de cand realizam acest tip de amenajare interioara.

Riflajul poate fi sub forma de placare sau de perete despartitor. Le voi lua pe fiecare in parte si le voi explica, deoarece solutiile tehnice sunt complet diferite, materialele sau sistemul de prindere in egala masura…

Riflajul sub forma de placare a unui perete, birou, bar, sau alta zona in care considerati ca se preteaza din ratiuni de design, trebuie prins de zona de suport cu o prindere mecanica. Nu recomandam sub nici o forma adezivi sau prinderi folosite de diferiti mesteri care propun solutii rapide, deoarece, chiar daca exista produse care lipesc foarte bine diverse materiale/suprafete, intervin forte ce tin de dilatarea diferita a materialelor (…lemn vs zidarie de ex.), dar si faptul ca veti lipi o rigla de lemn de un strat subtire de vopsea (de ex. cand lipiti pe un perete cu vopsea lavabila) sau de hartie (rigips). Lemnul se va dilata-contracta natural de la diferentele de temperatura si umiditate, iar peretele va reactiona diferit. Atunci, riglele de riflaj se vor desprinde. In plus, datorita specificului acestui tip de amenajare in care riglele sunt paralele si apropiate, orice abatere va iesi usor in evidenta si veti avea un efect diferit fata de scopul initial. Aceasta problema apare in special la riflajele montate pe tavan. Aveti curajul sa stati cu un asa “lucrare” deasupra capului…???

Solutia pe care o folosim noi, la Lemndeco, este cu un strat suport (PAL, MDF, HPL) pe care riglele de riflaj sunt prinse cu suruburi (aprox 3 suruburi / ml de riflaj), ce ajuta atat la fixarea riglelor dar impiedica si eventuale curburi ce s-ar produce datorita tensiunilor naturale care exista in fibra lemnului masiv.

Folosim rigle din stejar/frasin pentru proiectele premium unde bugetul este generos, sau propunem lemnul de tei, care are un raport optim cost vs. efect datorita fibrei unforme ce se poate usor personaliza in tonurile de nuanta ale locuintei dv. Daca bugetul este cu adevarat generos, putem realiza riflajul din lemn de nuc sau cires. Nu recomandam lemnul de rasinoase, deoarece fibra are numeroase noduri si nu dorim un aspect rustic. Riflajul este o solutie de amenajare moderna, care aduce caldura lemnului in locuinta dv, si se poate usor integra cu piese de mobilier din tendintele si trendurile actuale.

Ca dimensiuni va sugeram rigle de 20 x 40 / 20 x 30 / 20 x 20 mm cu o distanta intre rigle de 20-25-30 mm. Este raportul optim intre latime x grosime pentru un efect corect.

Cereti sfatul mesterilor lemndeco.ro pentru alte detalii ce tin de prinderea pe perete (de asemenea mecanica !!!), imbinarea placilor de riflaj sau solutii pentru partile laterale (“capete”). Atentia la astfel de detalii va face diferenta!

Referitor la riflajul sub forma de perete despartitor, solutia propusa de noi este cu rigle din lemn lamelar de rasinoase imbinat “in dinti” acoperit de un blind de tei. Nu va speriati de denumirea tehnica, deoarece partea pe care o veti vedea dv. este la fel cu o “scandura”, piesa de lemn masiv, iar prelucarea din punct de vedere a finisajului este la fel cu cea de la lemnul masiv. Practic veti avea un riflaj din lemn masiv, dar, fara “problemele” lemnului masiv... Si ma refer la crapaturi sau curburi datorate diferentelor de temperatura si umiditate obisnuite pentru orice incapere sau tensiunilor din fibra lemnului.

Dimensiunile recomandate de noi sunt 40 x 80 mm (lxL) ca standard pentru riglele de riflaj cu blind de tei si 45 x 100 pentru riglele de riflaj cu blind de frasin/stejar.

Acest tip de riflaj este foarte rezistent si se poate monta cu succes inclusiv in zona scarilor, putand sustine cu usurinta o mana curenta sau un TV, cuier, oglinda, etc.

Solutia cu acest tip de material pentru riflaj este rezistenta in timp, …daca este instalat si finisat corect trebuie sa reziste zeci de ani fara probleme.

Noi, la lemndeco.ro avem doua solutii de prindere in podea/plafon, atat cu lemn cat si cu un distantier metalic, vopsit electrostatic si adaptabil. Functie de designul si tema locuintei va stam la dispozitie cu detalii despre ambele. Nu ne sperie nici daca aveti incalzire in pardoseala, rigips sau doriti sa frezam o rigla de riflaj pentru a ascunde un cablu. Cereti detalii !

Pentru a incheia despre riflajul sub forma de perete despartiror va recomandam sa mai dati atentie distantei dintre rigle (sugeram 20-40 mm). Ce nu va recomandam este sa inclinati riglele in unghi. Va fi dificil sa le aveti pe toate “reglate” identic in permanenta si daca va veti muta dv la stanga sau la dreapta veti avea acelasi efect mai usor…

Va dorim succes in a gasi cea mai buna solutie tehnica pentru amenajarea sau proiectul dv si va reamintim ca un mester ieftin este mai scump decat unul profesionist…!

Spor la amenajari !